Allah'ın Emri...AVATAR Yazısı !


Çok konuşuldu, çok yazıldı... Önümüz arkamız sağımız solumuz avatar oldu! Gitmeyenin bile artık filmi izlemiş hissine kapıldığı ve spoilerların havada uçtuğu bir durumda tutup da filmin artısı eksisi neydi; konusu nasıldı; oyuncular nasıldı elbet bunlardan bahsetmeyeceğim.
IMDB de 32. sıraya çıkmış bir film hakkında söylenecek çok şey var aslında! Ama şunu da belirtmek gerek, bu yükseliş konusundan ziyade kullandığı teknoloji sayesinde gerçekleşti. İşte bu yazı da bunun için yazıldı; 3D film izlemeden önce bilinmesi gerekenler.
Avatar'ı izlememle birlikte 3D film izlemek için kullanılan 3 teknolojiyi de görmüş oldum. Bunları karşılaştırıp nelerle karşılaşabileceğinizi bir görün istedim. Her yerde birbirinden farklı o kadar çok yorum yapılmış ki...

Bildiğimiz gibi 3D filmler IMAX, XPAND 3D ve REALD 3D olarak izlenebiliyor. IMAX içlerinde açık ara en iyisi. Tabi kendi orjinal ortamında. Yani IMAX in perdesi, ses sistemi, görüntü sistemi diğerlerine göre çok daha farklı. Eğer afm istinyepark da bunları göreceğinizi sanıyorsanız yanılırsınız. Bu nedenle "ya yurtdışında da bu filmi ne kadar abarttılar" demeden önce bizden daha çok şey gördüklerini aklımızdan çıkarmayalım.
Ama yine de diğerlerinden daha güzel bir seyir olacağına eminim.

Sonra Xpand ve Reald geliyor. İkisinin arasında görüntü açısından pek bir fark olduğu söylenemez. Belki xpand de 3boyutu biraz daha fazla hissedebilirsiniz. Yalnız Xpand gözlükleri daha ağır olduğu için doğru takılmadığı takdirde baş ağrısına sebep olabiliyor ve gözlüğün sahip olduğu bir özellik yüzünden hareket ettiğiniz zaman görüntülemedeki bir sorun nedeniyle gözde ağrıya ve bulantıya neden oluyor. Ben film sırasında çok kıpırdayan biri olduğumdan bunun acısını çok çektim. My Bloody Valentine 'i Xpand le izlemiştim ve çıktığımda cidden çok rahatsız hissetmiştim. Başka yerlerde, başka filmlerde bu sorun yaşanmıyor olabilir ama artık üste para verseler bunu tercih etmem.

Reald 3D yi ise Ice Age 3 ile tercübe etmiştim. Fazla derinliği yoktu ama bunun filmden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. İzlemesi çok keyifli ve rahattı, dolayısıyla herhangi bir zamanda IMAX gösterimi olmayan bir film için tercihim yine reald olacaktır.

Son olarak film hakkında bi iki şey söyleyeyim. Sırf istediğimiz yerde oturabilmek için sabahın köründe gittik istinyepark'a(11:00) ve salondan çıktığımızda saat 14:00 dı. Yani film boyunca tek bir ara bile verilmedi. Haliyle bu biraz yorucu oldu ama yine de değdi dedim! Akşam olunca biraz göz ağrısı çektim ama bir iki saate bişeyim kalmadı. Dr. Grace Augustine rolünde izlediğimiz Sigourney Weaver ve Trudy Chacon rolündeki Michelle Rodriguez de yine çok iyiydi...İyiki bu filmde yer almışlar. Bi de Dr. Grace'in Avatarı en süper avatardı!

Hala izlemediyseniz bu filmi, imax ile, izlemelisiniz... İyi seyirler...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Genetik Diye Bişey Var!

Ben de komiktim!

Okuma Şenliği: Kış 2018