Yaz'ı Gelenekselleştirmek!

Yaz tatili ne işe yarar? Gezmeye, tozmaya, kafa dağıtmaya, dinlenmeye, eğlenmeye... Güzeldir, beklenir, özlenir. Böyle olmalıdır. Gel gör ki bize gelince dört gözle beklenen bu tatil olayı sayılı vakti saya saya öldürme olayına dönüşür. Dinleneyim dersin olmaz, gezeyim eğleneyim dersin olmaz, azıcık değişik bişeyler yapayım dersin olmaz, çevremde faaliyet yok bari ben biraz değişeyim dersin o bile olmaz! Bu düşüncelerle geçen tatilden de bi hayır gelmez!


Nedir geleneksel yaz aktivitesi? Canım memleketim Ordu'ya gelip okulun yeni dönemini beklemek. Beklerken de bahçelerdeki fındıkları toplamak.
Peki bu kadar kötü müdür Ordu'da yaz ı geçirmek? Tabiki hayır...Deminki hezeyanım dikkate alınmasın, bunca yılın tatil özleminin ufacık bir dışavurumudur o sadece!

Güzeldir aslında Ordu'da yaz ı geçirmek. Akşamları sahili turlanır boylu boyunca ışıklar altında, güzel bi deniz havası çekilir ciğerlere, ufak bir bayram yapılır! Gündüz olunca da deniz rahat bırakılmaz; güzel bir plaj bulunur karadenizin soğuk suyuyla bizzat tanışılır bu sefer. Plaj olduğu müddetçe korkmaya da gerek yoktur hem, öyle alıp götürmez insanı. Güneş deniz kum üçlüsüne doyulunca bu sefer biraz yükseğe çıkılır. Köy havası koklanır bu sefer. Sabah kalkar kalkmaz ilk iş göz alabildiğine yemyeşil çevreyi seyreylemektir. Hiç korkmadan derin derin nefes alınır şifa niyetiyle! Buz gibi sulardan içilir yol kenarlarındaki çeşmelerden. Tarladan koparılan domates salatalıkla gerçek bir salata yenir sonra. Karadenizliysen turşu her daim sofradadır zaten. Bi de turşu kavurursun kahvaltının yanına.


Buraya kadar gelmişken gitmeden olmaz dersin bi de yaylaya çıkarsın sonra. Ve o zaman anlarsın neden bu insanlar yayla yayla der dururlar boyuna!En lezzetli suyu içer, en temiz havayla tanışırsın. Bi tarafta karlar dururken yerde, öbür tarafta sen güle oynaya gezersin güneşin altında.


Büyük veya küçük farketmez böyle güzellikleri görmek için. Huzur bulmak için yaşlanmak beklenmez.
Vona'nın bir köyünde, balkonda uzatıp ayaklarımı oturmuş bakarken bu yeşilin her tonundan ağaçlara ve masmavi gökyüzüne, düşünürüm "Hayat ne kadar da güzel!" diye.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Genetik Diye Bişey Var!

Ben de komiktim!

Okuma Şenliği: Kış 2018