The Venus Project Ben'im; Hayır Ben'im!












*Hayalgücü resmedilemese de...


"The venus project" nedir, ne değildir; aslında amacım bundan bahsetmek değil! Yine de söyleyeceklerimle ilintili madem; The venus Project temelinde, teee Lidyalı insanların uydurduğu para denen illetten tamamıyla kurtulmak üzerine. Parayı hayatımızdan çıkartınca ne ticaret ne çalışmak ne sosyal sınıf ne suç ne savaş kalıyor. Bununla birlikte enerji için kullanılan tüm kaynaklar doğadan üretiliyor ve milliyet, din, dil, ırk gibi bizi gruplaştıran kavramlar geri planda tutularak hayatımız bir bilim kurgu filmine dönüştürülüyor. Örnek vericem ama yeterli gördüğüm bir örnek yok, yani öyle Will Smith in "I,robot" u veya Sylvester Stallone nin "Demolition man"i olamaz buna örnek. Burada bahsedilen daha uçuk bir şey; belki de filmi yapılamayacak kadar uçuk; peki yaşanmayacak kadar mı?
Ben bu projeden Zeitgeist: Addendum filmiyle haberdar oldum; en kısa zamanda Zeitgeist:the movie yi de izleyeceğim ve -hayali-izlenmesi gerekli filmler listesinde üst sıralara not düşüyorum bu filmleri. Din konusunda ayrı noktalarda olsak da genel itibariyle kanayan bir yaraya parmak basıyor ve düşünülmesi gerekenleri hatırlatıyor; unutturmaya çalışanlara inat!
Filmden sonra haliyle biraz bakındım, ayrıntılarıyla herşeyi incelediğim söylenemez ama yeterlidir bu kadarıda. Her fikirde olduğu gibi destekleyenler de var yerin dibine sokanlar da. Ne yalan söyliim beni etkiledi ilk duyduğumda. Beni etkileyen şey aslında bu proje değildi; insanların bu tip bir yaşamı düşünebilmeleriydi. İmkansızlıklar yerine imkan dahilinde olanların ilk etapta düşünülmesi gerekir aslında. Buna benzer bir düzen içinde olursak, örneğin suç işlemede büyük ihtimalle para tek sebep değildir, ama paranın hiç bir şekilde hayatında rol oynamadığı bir ailede doğup büyüyen, kendini geliştirmek veya istediklerini yapabilmek için önünde engeller olmayan birinin suç işleme olasılığı ne olabilir? Veya filmde de bahsedildiği gibi sırf meslek edinebilmek için görülen bunca yıllık eğitim yerine amaç sadece bişeyler öğrenebilmek olsa ve mecbur olunan işin yapılması yerine iş yapma zorunluluğu olmayan insanlar sadece ilgi duydukları, araştırmayı düşündükleri konularla ilgilenebilse... Çok fantastik değil mi? bunları yaşamadığımız için; ama olmamasını gerektiren şey nedir bu Dünya yı insanoğlu yönetirken. Tabi bir de somut bir şekilde gözümüzün önünde olanlar var; Dünya'nın efendileri efendiliklerini sürdürsünler diye sömürülen bir dünya... Belki yapılabileceklerden çok uzaktayız; ama madem elimizden bu kadarı geliyor, şimdilik düşünmek bile yeter...
Ne filmi bu ya diyenlere; zeitgeist
Ne Projesi bu ya diyenlere; The Venus Project

Yorumlar

  1. önce movie yi sora addendumu izleseydin keşke sırasıyla filan

    YanıtlaSil
  2. napalım oldu bi kere... olsun sonuçta ikisini de izlemiş oldum...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Genetik Diye Bişey Var!

Ben de komiktim!

Okuma Şenliği: Kış 2018